L’Ajuntament de Manacor posa en marxa un Pla d’Enfortiment del Comerç amb l’objectiu de ser el primer municipi que crea una Àrea Municipal d’Impuls Comercial a les Illes Balears

15-Abril-2024

La iniciativa promou la revitalització del teixit comercial local de la mà del sector i amb una mirada transversal

L’Ajuntament de Manacor posa en marxa aquest dilluns un Pla per a l’Enfortiment del Comerç. Es tracta d’un projecte que pretén definir les que seran les línies futures de treball per a la dinamització de l’activitat comercial urbana de Manacor.

Per a la realització d’aquest projecte, l’Ajuntament compta amb la col·laboració d’una empresa experta en la realització de projectes d’aquestes característiques. L’empresa en qüestió es Focalizza, consultora catalana amb una àmplia experiència en el camp de comerç que opera al mercat català, balear, valencià i andorrà.

El projecte compta amb dues fases de treball clarament diferenciades. En primer lloc, el projecte analitzarà l’estat actual del comerç de Manacor. A traves de la visualització in situ de l’espai urbà i la realització d’entrevistes individuals a comerços i professionals del sector, es podrà disposar d’una primera part de reconeixement i de l’estat de situació actual.

La segona part del projecte determinarà els objectius, les línies estratègiques, els programes i les accions especifiques per a dur a terme i implementar el full de ruta comercial.

Aquestes actuacions cobriran un ampli ventall de subjectes relatius a la dinamització comercial futura de Manacor. Inclourà mesures per impulsar el consens amb el sector, la reactivació de locals buits, el treball en forma de sinergies amb d’altres sectors, i un llarg etcètera de programes i accions que han de permetre que Manacor recuperi el seu atractiu comercial.

El treball es complimentarà amb la proposta de creació d’un grup motor que vetlli per l’execució i seguiment del projecte i de la seva posterior implementació, així com un seguiment a sis mesos vista.

El projecte s’ha presentat aquest dilluns de matí en roda de premsa per part del batle de Manacor, Miquel Oliver; la delegada de Comerç i Promoció Econòmica, Paula Asegurado; la tècnica, Henedina Perelló; i l’economista Oriol Cesena.

«La primera passa que feim és un diagnòstic del teixit comercial de Manacor i per això ja hem convocat els comerciants a una primera trobada aquest dilluns capvespre. Volem anar de la mà dels comerços amb l’objectiu final incrementar les vendes al comerç local i posar Manacor al mapa», ha explicat la delegada de Comerç i Promoció Econòmica, Paula Asegurado.


«Un dels punts forts de Manacor és la seva xarxa comercial, i quan parlam de xarxa comercial també xerram d’espai públic, de consumidors, d’identitat, de proximitat, de relacions personals, de reduir l’impacte ambiental i en definitiva d’uns valors que des de l’Ajuntament de Manacor tenim l’obligació d’impulsar», ha afirmat el batle de Manacor, Miquel Oliver. Pel que fa a la contractació de Focalizza, Oliver ha remarcat que «parlam d’un projecte molt més profund i que va molt més enllà d’una simple campanya comercial, parlam d’un pla transversal que tendrà implicacions a nivell urbanístic, cultural i social», per això, ha remarcat «necessitam científics que ens ajudin a fixar quines són les fórmules que s’han d’aplicar per a obtenir les solucions que necessita el comerç local de Manacor». 

L’economista Oriol Cesena ha posat de relleu que és important tenir present l’activitat econòmica dels territoris, on actualment de cada dia hi ha més oferta comercial a tots els nivells; també la percepció de la manera de comprar dels consumidors, que cada dia són més experts, més exigents i els basta un clic per a fer una compra; la manera com compram la proximitat a ca nostra; i finalment la política pública. «Les tecnologies estan canviant el paradigma perquè les persones ja poden passejar i comprar i ho poden fer en mobilitat i a temps real, i això d'alguna manera o altra està modificant la manera d'entendre els processos de compra dels consumidors, les persones consumidores i les marques», ha apuntat que encara hi ha un 65% de la compra de les persones que sol ser física. Actualment, l’activitat comercial urbana suposa un 15% del Producte Interior Brut, un 15% de l’ocupació.

Pel que fa a la primera fase d’aquest Pla d’Enfortiment Comercial que aquest dilluns enceta la primera trobada amb el sector ha apuntat que «no només parlam de comerç, sinó d'activitat urbana i d’espai urbà», per això és important tenir «una mirada àmplia sobre el comerç, els mercats, l'emprenedoria, la ciutadania i la cultura.» Aquesta primera fase pretén analitzar la situació actual de la mà del sector per a disposar d’un pla de treball a sis mesos vista que marqui les actuacions públiques i privades «que permetin al comerç incrementar les vendes i a l’Ajuntament millorar la qualitat de vida de la ciutadania». 

Arees Municipals d’Impuls Comercial

El Pla d’Enfortiment Comercial de Manacor vol ser una passa endavant per crear una Àrea Municipal d’Impuls Comercial (AMIC), una figura que s’empara en la Llei d’Àrees Municipals d’Impuls Comercial aprovada pel Parlament de les Illes Balears el març de 2023. És per això que Manacor vol lluitar per crear la primera AMIC de les Illes Balears.

«És una gran oportunitat per professionalitzar el sector cap a un espai pressupostàriament molt més ampli on el comerç tingui un punt d'importància i de treball col·laboratiu molt més ampli», ha dit Cesena.

En definitiva, el Pla presentat aquest dilluns es tracta d’un projecte que vol comprendre que hi ha, vol definir un full de ruta consensuat, transversal entre les parts implicades, emparat en la Llei de les AMIC. El treball, en la seva part final, plantejarà com podria ser un AMIC de Manacor, amb quines accions, amb quin pressupost, amb quina quota i amb quines fases. 

Experiències d’èxit

En el marc d’aquest Pla d’Enfortiment Comercial, el batle de Manacor i la delegada de Comerç i Promoció Econòmica han visitat recentment dues ciutats catalanes on s’han implementat plans d’innovació urbana al comerç local, Mataró i Tarragona, que s’han traduït en resultats d’èxit.

En aquest sentit, i arran d’aquesta experiència, el batle Miquel Oliver ha destacat la unitat d’acció del sector comercial d’aquests dos municipis i «la capacitat dels comerços d’associar-se i de constituir-se per tal d’envestir aquest repte».